Sub Același Acoperiș Spart: Ateliere Deschise în septembrie (Re-publica Lucrătorilor Culturii – ediția a 2-a) / Under One Leaking Roof: September Open Studios (Re-public of Cultural Workers – 2nd edition)

RO / Sub Același Acoperiș Spart: Ateliere Deschise în septembrie
Re-publica Lucrătorilor Culturii (ediția a 2-a)
Sâmbătă, 30 septembrie 2023, ora 15:00-23:59
Zpațiu / Casa Zemstvei (str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Scena culturală independentă din Chișinău va prinde viață pe 29 și 30 septembrie, când evenimentul „Sub Același Acoperiș Spart” se va deschide pentru publicul larg. Acest eveniment deosebit, organizat în cadrul programului de rezidență pentru artiști al Asociației Oberliht, este o celebrare a diversității, creativității și colaborării în cadrul comunității culturale din Chișinău. Găzduit de Apartamentul Deschis și Casa Zemstvei – două spații culturale alternative distincte, acesta reunește artiști, activiști culturali și organizatori ce își vor prezenta lucrările și vor implica publicul.

Casa Zemstvei își deschide din nou porțile pentru public, reunind artiști, lucrători culturali și activiști din diferite țări, care au trăit și colaborat pe parcursul lunii septembrie, recreând formatul Re-publicii Lucrătorilor Culturii și dând continuitate unor subiecte relevante pentru locuitorii Zemstvei, dar și pentru societate în general, încercând să răspundă la întrebarea: Cum să facem față crizelor folosindu-ne de metode de auto-organizare și de infrastructuri culturale alternative?

Programul include prezentări ale participanților la programul de rezidență, atelierele și laboratoarele Casei Zemstvei:

15:00-16:30 / Atelier de Artă / Pădurea Fermecată
O serie de ateliere creative pentru copiii din Ucraina și Moldova.
Atelierul de creație „Pădurea Fermecată” invită copiii din Ucraina și Moldova la ateliere săptămânale. În timpul orelor, copiii își vor folosi potențialul creativ  pentru a crea obiecte și jucării: păpuși, panouri decorative, figuri ale animalelor și plante magice. Majoritatea lucrărilor vor fi realizate din materiale reciclate: resturi textile, fire de tricotat, cutii de carton și altele.

15:00-16:30 / CicloCultura / Regulile Circulației Rutiere pentru utilizatorii transportului alternativ cu Eugenia Gligor
În atenția tuturor posesorilor al unităților de transport alternativ (biciclete, trotinete, unicicluri ș.a.), vă invităm să participați la o întâlnire unde se vor pune în discuție următoarele teme: 
– regulamentul circulației rutiere cu ultimele modificări
– siguranța în trafic
– discuții în baza propriilor experiențe ale participanților.
Sunt așteptați toți doritorii, de orice gen și vârstă, inclusiv cei care încă nu au în posesie unități de transport alternativ, dar își doresc să adopte acest mod de deplasare prin oraș.

16:00-22:00 / Zpațiu / KIOSK AIR – o expoziție curatoriată de Vladimir Us [MD]

Zpațiu găzduiește o expoziție cu lucrări colective și individuale ale participanților la programul de rezidențe pentru artiști CHIOȘC AIR, organizat în cadrul rețelei Art Prospect. Programul de rezidențe încurajează crearea unor noi lucrări în raport cu contextele locale și realitățile cu care se confruntă locuitorii Chișinăului, iar rezultatele acestuia vor fi prezentate în cele 2 spații activate cu această ocazie: Apartamentul Deschis și Zpațiu de la Casa Zemstvei.

Expoziția din Zpațiu prezintă câteva proiecte ale participanților, care au venit cu metodologii proprii și au propus, la rândul lor, cadre de interacțiune pentru locuitorii Chișinăului, invitându-i să participe în diverse activități și oferindu-le spațiu și resurse pentru a face cunoscute subiecte și teme de interes de la fața locului. Acesta a fost cazul atelierului Mapări Silențioase condus de R Stein Wexler [US/DE], care și-a propus să facă vizibile spațiile publice ce poartă semnificație aparte pentru locuitorii orașului și pentru comunități ale căror voci nu se fac auzite, sau Stârnind apele – o invitație adresată de Ilkin Huseynov [AZ] și R Stein Wexler [US/DE] comunității culturale independente din Casa Zemstvei și mai pe larg din Chișinău de a se aduna în jurul unei cine comune și de a propune pași pentru ameliorarea situației precare în care aceasta se regăsește.  În cele din urmă, proiectul La muzeu în vizită a lui Anton Tkachenko [UA], urmărește crearea unor legături mai strânse între comunitatea Casei Zemstvei și echipa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, invitându-i astfel să depășească relația formală de dat-luat în chirie și propunându-le un alt (posibil) model de colaborare ce ar viza lucrul cu fondurile MNEIN și temele abordate de comunitatea de artiști de la Zemstvei. Lucrările cu caracter individual completează aceste proiecte, făcând trimitere la spațiile publice comercializate în exces dar și la consecințele războiului purtat de Rusia la scară largă în Ucraina.

Mapări Silențioase – un atelier facilitat de R Stein Wexler [US/DE]
Participanți: Ilkin Huseynov, Anton Tkachenko, Alicia Delgado Ruiz, Marina Ramblière, Vladimir Us, Maurice Grosbusch, Victoria Gherman, Nata Britcova
Materiale: hârtie, sfoară
Această instalație a rezultat în urma unei serii de ateliere care au avut loc pe parcursul lunii septembrie 2023, explorând semnificațiile și utilizările intenționate și neintenționate ale spațiilor publice. În cadrul atelierelor, participanții au dezvoltat propria definiție a spațiului public așa cum este el resimțit, mai degrabă decât cum este definit din punct de vedere legal. Apoi am localizat cele mai semnificative, pentru noi, spații publice din Chișinău și am descris aceste locuri pe baza experienței noastre subiective prin desen, text și în conversații. În cele din urmă, am explorat scopurile intenționate și neintenționate ale acestor spații, creând un atlas subiectiv al spațiului public din Chișinău.

Stârnind apele de Ilkin Huseynov [AZ] și R Stein Wexler [US/DE] cu numeroși participanți
Materiale: Pilaf, hârtie, audio/video
Care sunt cele trei dorințe pe care le aveți pentru 1) Casa Zemstvei, 2) sfera culturală, 3) orașul Chișinău? Aceste întrebări au creat un format de discuție facilitată pentru lucrătorii culturali, desfășurată în cadrul unei cine în Grădina Stalker de la Casa Zemstvei, sâmbătă, pe 16 septembrie 2023. Participanții au fost invitați să-și expună cele trei dorințe fie sub forma unui toast, fie să le scrie pe bilețele și să le prezinte în mod anonim. Această cină a pregătit terenul pentru intenționalitate și comunicare ulterioară în cadrul unei comunități care este adesea suprasolicitată, cu resurse insuficiente și care are nevoie de o lumină care să le lumineze obiectivele și aspirațiile.

„O vizită la muzeu” este un zine de Anton Tkachenko [UA]
Muzeul Zemstvei și Muzeul Național de Etnografie din Chișinău se află în același cartier. Cu toate acestea, comunitățile și publicul acestor două platforme se întâlnesc rareori. Și, deși ambele „muzee” au un scop comun – dezvoltarea și conservarea culturii Republicii Moldova, se pare că modalitățile de atingere a obiectivului sunt foarte diferite.
Ideea principală a proiectului este de a conecta aceste instituții, care sunt foarte aproape una de cealaltă și, în același timp, se află parcă în dimensiuni diferite. În Muzeul de Etnografie este expusă o vitrină cu obiecte de zi cu zi ale comunității Zemstvei, deoarece problemele cotidiene sunt adesea un subiect important de discuție și un punct de plecare pentru multe evenimente de acolo. În clădirea Zemstvei se află un zine dedicat Muzeului de Etnografie, al cărui scop este de a „familiariza” din nou comunitatea cu colecția muzeului.

Schimb Cultural de R Stein Wexler [US/DE]
Materiale: filmare video, panou LED
În toate zonele comerciale din Chișinău pot fi găsite case de schimb valutar, uneori sunt mai multe la rând care își anunță ratele de conversie concurente între lei moldovenești și lei români, hrivne ucrainene, dolari americani, euro, ruble rusești, dolari canadieni, lire turcești, shekel israelieni și altele. Limbajul vizual al acestor panouri cu rate afișate creează în același timp o cacofonie și, de asemenea, o monotonie de cifre de plastic și pixeli LED care rulează. În timp ce schimburile interbancare sunt afișate în lumini strălucitoare pe fațadele orașului, în schimb, schimburile interculturale nemonetare sunt mult mai discrete. Pentru a reduce din acest decalaj, această piesă adoptă limbajul vizual familiar al uneia dintre ele pentru a o exprima pe cealaltă.

16:00-22:00 / Coridor / Când florile vor înflori din nou, ele vor fi din oțel de Anton Tkachenko [UA]
Când ni se întâmplă ceva rău, ne afectează, ne obligă să ne ajustăm, să ne adaptăm sau… sau să nu prea ne dorim să vorbim despre asta. Totuși, consecințele acestei adaptări pot fi analizate în cadrul auto-reflecției. Ce s-a schimbat? Pielea a devenit mai groasă, abilitățile de camuflaj s-au îmbunătățit, relația cu natura a devenit mai importantă, încrederea în oameni mai mică, iar empatia a fost redusă la minimul social necesar.

16:00-22:00 – Coridor / Orașele Viitorului – o Instalație de Andrei Morari [MD]
Instalația este rezultatul unei munci colective a unor artiști din diferite țări care s-au reunit pentru a explora ideile lor (și nu numai) despre orașele viitorului. Emoțiile și sentimentele exprimate prin muzică și zgomot stau la baza colecției, care este realizată într-un colț retras, departe de alte spații, oferind ascultătorilor posibilitatea de a se cufunda în propriile fantezii și gânduri. În plus, lucrările grafice ale participanților vor fi prezentate sub formă de colaje.

16:00-23:59 / 3rd Space studio x Grădina Stalker / Pop-up Cafe, poezie și jam music cu colectivul DRUJBA [MD]
3rd Space x DRUJBA va oferi o cafenea pop-up Bună Seara! în Grădina Stalker. În meniu: mâncare proaspăt gătită în regim de picnic, publicații proaspăt gătite Sbornik SrediZemskih Poetov (Antologia poeților din Inter_Zemstva), Muzička s kolonky (Muzică din difuzor) proaspăt gătită. Studioul Zvukotok va oferi un flux improvizat de jam session de sunet-zgomot.

16:00-22:00 / Coridor / Binefăcătorie
Binefăcătorie – este un spațiu comunitar pentru persoanele care doresc să ofere obiectele lor folosite în beneficiul altcuiva. Un loc în care oamenii pot împărtăși sau lua bunuri care încă funcționează (haine, cărți, pantofi, accesorii etc.). Intenția din spatele acesteia este de a încuraja comunicarea, de a promova un stil de viață sustenabil și de a construi o comunitate. În același timp, aici putem oferi orice abilități sau aptitudini. Ar fi distractiv să explorăm, să punem în practică și să împărtășim împreună idei de stil de viață sustenabil, nu credeți?

17:00-17:30 / Coridor / MOTO-LAVKA – balet dramatic polifonic cu strigăte de carnaval de Studioul de improvizație teatrală ZAO [MD]
Un magazin de motociclete în calitate de vehicul: o furgonetă pe roți atașată unui moped. Vehiculul este destul de amuzant și neîndemânatic. Se zdruncină, se prăfuiește și e destul de dezechilibrat. Dar acest lucru mișcă lucruri care în mod normal nu se mișcă. Cum ar fi un mic magazin cu marfă în el. Dă mobilitate la ceva ce în mod normal este staționar, static.
În jocul nostru, energia deciziilor este transmisă. Sunt momente în care vezi clar o problemă, un obstacol, o imposibilitate care interferează cu fluxul vieții. Uneori este înfricoșător și dureros. Cu toate acestea, întotdeauna în același timp vine energia de depășire.
Tema jocului este că, valorificând această energie, nu rezolvi doar problema ta. De fiecare dată – nu doar a ta. Depășirea imposibilităților este un proces comun, fie că știm sau nu știm. Atunci când o persoană are acest impuls, toată lumea (de la personaje până la public) îl primește. Și, din această cauză, ceilalți avansează și ei în condiția lor. 
Experiența de joc a comunității în depășirea obstacolelor interne și externe.

18:00-22:00 – Studioul de Sunet – experimente cu un microfon deschis
Studioul experimental de sunet invită toată lumea să se alăture unui spectacol de improvizație muzicală. Oaspeții vor putea încerca o varietate de instrumente și echipamente de sunet, își vor putea folosi vocea, vor putea comunica cu personalul studioului și, bineînțeles, vor putea participa la înregistrarea unei piese muzicale. Vom vorbi despre munca noastră și vom arăta câteva procedee practice.

Acest eveniment este organizat de Asociația Oberliht , în parteneriat cu CSCI din RM, cu suportul CEC Arts Link, ECF și este găzduit de Zpațiu la Casa Zemstvei.

EN / Under One Leaking Roof: September Open Studios
Re-public of Cultural Workers (second edition)
Saturday, September 30, 2023,  15:00-23:59
Zpace / Casa Zemstvei
(103, Al. Șciusev str. Chisinau)

The independent cultural scene of Chisinau will come alive on September 29 and 30 as “Under One Leaking Roof” opens its doors to the public. This unique event, presented by the Oberliht Association artist-in-residency program, is a celebration of diversity, creativity, and collaboration within Chisinau’’s cultural community. Hosted by the Flat Space and the House of Zemstvo – two distinctive alternative cultural spaces, it brings together artists, cultural activists and organizers to showcase their work and engage with the public.

The House of Zemstvo once again opens its doors to the general public on September 30, bringing together artists, cultural workers and activists from different countries, who have been coliving and cocreating throughout September, rearticulating the format of the Re-public of Cultural Workers and giving continuity to relevant topics for Zemstvo residents and for society in general, but more specifically, answering to the question: How to cope with crises by self-organizing and making use of alternative cultural infrastructures?

The program includes presentations by residency participants, Casa Zemstvei studios and labs:

15:00-16:30 / Art studio / The Enchanted Forest – a creative workshop for children from Ukraine and Moldova lead by Iulia Pînzari [MD]
The Enchanted Forest Creative Workshop invites children from Ukraine and Moldova to weekly workshops. During the classes, children will use their creative potential to create objects and toys: dolls, decorative panels, animal figures and magic plants. Most of the works will be made from recycled materials: textile scraps, knitting yarn, cardboard boxes and more.

15:00-16:30 / CicloCultura / Road Traffic Regulations for alternative transport users with Eugenia Gligor [MD]
To the attention of all owners of alternative transport units (bicycles, scooters, unicycles, etc.), we invite you to attend a meeting where the following topics will be discussed: 
– road traffic regulations with the latest amendments
– traffic safety
– discussions based on participants’ own experiences.
Interested people of all ages and genders are welcome, including those who do not yet own alternative transport units but are planning to adopt this mode of travel around the city.

16:00 – 22:00 / Zpace / KIOSK AIR – an exhibition curated by Vladimir Us [MD]
Zpace hosts an exhibition of collective and individual works by participants in the CHIOȘC AIR artist residency program organized in the frame of Art Prospect network program. The residency program encourages creation of new works in relation to local contexts and realities faced by the inhabitants of Chisinau and its results were presented in the 2 spaces activated this year: Flat Space and the Zpace at the House of Zemstvo.

The current exhibition presents several projects of the participants, who came up with their own methodologies and proposed, in turn, frameworks for interaction for the inhabitants of Chisinau, inviting them to participate in various activities and offering them space and resources to make visible local topics and themes in which they are interested. This was the case of the Quiet Cartographies workshop led by R Stein Wexler [US/DE], which aimed to make visible public spaces of particular significance to the city’s inhabitants and to communities whose voices are not heard, or Stir up trouble – an invitation by Ilkin Huseynov [AZ] and R Stein Wexler [US/DE] to the independent cultural community of Cașa Zemstvei and more broadly of Chisinau to gather around a common dinner and propose steps to improve the precarious situation in which it finds itself.  Finally, Anton Tkachenko’s [UA] Visiting the Museum project aims to create closer ties between the the House of Zemstvo community and the team of the National Museum of Ethnography and Natural History, thus inviting them to go beyond the formal rent-and-pay relationship and proposing another (possible) model of collaboration that would focus on working with MNEIN funds and the themes addressed by the Zemstvei artist community. Individual works complement these projects, referring to commercialized in excess public spaces but also to the consequences of Russia’s large-scale war in Ukraine.

Quiet Cartographies  – a workshop facilitated by R Stein Wexler [US/DE]
Participants: Ilkin Huseynov, Anton Tkachenko, Alicia Delgado Ruiz, Marina Ramblière, Vladimir Us, Maurice Grosbusch, Victoria Gherman, Nata Britcova
Materials: paper, string
This installation resulted from a series of workshops which took place over the course of September 2023 exploring public spaces’ intentional and unintentional meanings and uses. In the workshops, collaborators developed their own definition of public space as it is experienced rather than how it is legally defined. We then located public spaces in Chisinau which felt meaningful to them in some way and described those places based on our own subjective experience of them through drawing, text, and conversation. Finally, we explored those spaces’ intended and unintended purposes creating a subjective atlas of Chisinau’s public space.

Stir up trouble by Ilkin Huseynov [AZ] and R Stein Wexler [US/DE] with numerous participants
Materials: Pilau, paper, audio/video
What are your three wishes for 1) Casa Zemstvei, 2) the cultural sphere, 3) the city of Chisinau? These questions framed a facilitated discussion format for cultural workers held over a dinner in Stalker Garden at Casa Zemstvei on Saturday, September 16, 2023. Participants were invited to state their three wishes either in the form of a toast or to write them on note cards and submit them anonymously. This dinner set the stage for further intentionality and communication within a community that is often overworked, under-resourced and in need of a light to shine on their goals and aspirations. 

”A visit payed to the museum” is a zine by Anton Tkachenko [UA]
The Zemstvo Museum and the National Museum of Ethnography of Chisinau are located in the same quarter. However, the communities and audiences of these two platforms rarely overlap. And although both “museums” have a common goal – the development and preservation of the culture of Moldova, it seems that the ways of achieving the goal are very different.
The main idea of the project is to connect these institutions, which are very close to each other and at the same time, as if in different dimensions.
In the Museum of Ethnography, a showcase with everyday items of the Zemstvo community is exhibited, because everyday problems are often an important topic of discussion and a starting point for many events.
In the zemstvo building there is a zine dedicated to the Museum of Ethnography, the purpose of which is to once again “acquaint” the community with the Museum-s collection.

Cultural Exchange by R Stein Wexler [US/DE]
Materials: video footage, LED panel
Currency exchanges can be found throughout commercial zones in Chisinau, sometimes there are many in a row advertising their competing conversion rates between Moldovan lei and Romanian lei, Ukrainian hryvnia, US dollars, euros, Russian rubles, Canadian dollars, Turkish lira, Israeli shekel and more. The visual language of these posted rates create at once a cacophony and also a monotony of plastic numerals and running LED pixels. While inter-currency exchange is written in bright lights across the city’s facades, in contrast non-monetary intercultural exchange is much more subdued. To bridge this gap, this piece adopts the familiar visual language of one to express the other.

16:00-22:00 / Corridor / When the flowers will blossom again, they will be out of steel by Anton Tkachenko [UA]
When something bad happens to us, it affects us, forces us to adjust, adapt, or… or we don’t really want to talk about it. But the consequences of this adaptationadoption can be discussed within the framework of self-reflection. What has changed? The skin became thicker, camouflage skills improved, unity with nature became more important, and faith in people less, and empathy was reduced to the necessary social minimum.

16:00-22:00 / Corridor / Future Cities – an installation by Andrei Morari [MD]
The installation is the result of a collective work of artists from different countries who came together to explore their (and not only) ideas about the cities of the future. Emotions and feelings expressed through music and noise form the basis of the collection, which is performed in a secluded corner away from other spaces, giving listeners the opportunity to immerse themselves in their own fantasies and thoughts. In addition, graphic works by the participants will be presented in the form of collages.

16:00-23:59 / 3rd Space studio x Stalker Garden / Pop-up Cafe, poetry and jam music with DRUJBA [MD] collective
3rd Space x DRUJBA will offer a pop-up cafe Bună Seara! in Stalker Garden. In the menu: freshly cooked food in picnic mode, freshly cooked publications Sbornik SrediZemskih Poetov (Anthology of Inter_Zemstva Poets), freshly cooked Muzička s kolonky (Music from speaker). Studio Zvukotok will offer an improvised flux of sound-noise jam sessions.

16:00-22:00 / Corridor / Binefăcătorie
Binefăcătorie is a community space for people who want to offer their used items for the benefit of someone else – a place where people can share or take goods that are still working (clothes, books, shoes, accessories, etc.). The intention behind it is to encourage communication, promote sustainable lifestyle and build a community. At the same time, here we can offer any skills or abilities. Wouldn’t it be fun to explore, practice and share sustainable lifestyle ideas together?

17:00-17:30 / Corridor / MOTO-LAVKA – a polyphonic dramatic ballet with carnival shouts by ZAO Theatre Improvisation Studio [MD]
A motorbike shop as a vehicle: a van on wheels attached to a moped. The vehicle is quite funny and clumsy. It rattles, dusts, and has an uneasy relationship with balance. But this thing moves things that don’t normally move. Like a small shop with merchandise in it. Gives mobility to something normally stationary, static.
In our game, the energy of decisions is transmitted. There are moments when you clearly see a problem, an obstacle, an impossibility that interferes with the flow of life. Sometimes it is scary and painful. However, always at the same time comes the energy of overcoming.
The theme of the game is that by harnessing this energy, you solve not only your problem. Always – not just your own. Overcoming impossibilities is a common process, whether we know it or not. When one person has that impulse, everyone (from the characters to the audience) gets it. And because of this, that first one also advances in his or her condition.
The play experience of commonality in overcoming internal and external obstacles.

18:00-22:00 / Sound Studio / experiments with an open microphone
Experimental Sound Studio invites everyone to join a musical improvisation performance. Guests will be able to try a variety of instruments and sound machines, use their voice, communicate with the studio staff and, of course, take part in the process of recording of a piece of music. We will talk about our work and show some practical methods.

This event is organized by Oberliht Association in partnership with CSCI din RM, with the support of CEC Arts Link, ECF and is hosted by Zpațiu at Casa Zemstvei.